Як правильно підібрати колір для майбутньої кухні

Категорія: Статті
Дата публікаці: 09.06.2022
Як правильно підібрати колір для майбутньої кухні

Робота над дизайном кухні – процес не менш кропіткий і хвилюючий, ніж створення інтер'єру вітальні, спальні чи дитячої кімнати. Який колір кухні вибрати? Якими правилами слід керуватися, щоб отримати гармонійне поєднання відтінків меблів та оздоблення стін?

Роль кольору в інтер'єрі кухні

Колірова гамма інтер'єру визначає настрій приміщення, задає атмосферу, впливає на емоційний стан людини, стимулює діяльність або навпаки. розслабляє. Правильно підібране поєднання кольорів допомагає обіграти деякі питання планування. Такі світлі відтінки створює ілюзію просторого приміщення, що важливо для малогабаритних кухонь.

Як з точки зору психології впливає колір на людину:

  • червоний. Стимулює апетит, діє збуджуючий, сприяє підвищенню артеріального тиску. Це не найкращий вибір для тих, хто дотримується дієти та стежить за харчуванням. Компромісний варіант – спокійні відтінки – коралові, теракотові, цегляні. Такий гарнітур виграшно виглядає на тлі пісочної або бежевої стіни, в парі синім, зеленим і сірим;
  • жовтий, помаранчевий – настрій бадьорості та натхнення. Може виступати акцентом чи тлом, якщо вибирати пастельну палітру. Гармонує з бордовим, графітовим, насиченою бірюзою, синім та фіолетовим;
  • зелений. Природні кольори кухонь викликають спокій та умиротворення. Поєднання з деревними відтінками наповнять приміщення затишком та домашнім теплом. Для кухонного гарнітура підійде вся палітра – яскравий салатовий та ніжно м'ятний, спокійний фісташковий та насичений відтінок соковитої трави;
  • блакитний, синій та їх відтінки. Надають розслаблюючий вплив на психіку, притуплюють почуття голоду. Але велика кількість холодного синього може наздоганяти нудьгу і тугу. Контрастне поєднання синього з білим, сірим або персиковим подарує динаміку, що бракує. У разі двоколірного гарнітура синій можна комбінувати з гірчичним, жовтим, рожевим;
  • палітра фасадів від пісочного до насиченого коричневого. Імітуючи кольори деревних порід, такі кухні виглядають природно. Палітра коричневого легко поєднується з іншими відтінками і в цьому полягає її головна перевага;
  • фіолетовий. Має неоднозначне сприйняття. Не слід використовувати для монохромних гарнітурів. Візуально приємні комбінації виходять у фіолетових парах з м'ятним, з білим.

Вибір кольору для кухонного гарнітуру

Помилково вважати, що питання кольору кухонного гарнітура виникає на етапі вибору меблів. Пріоритетна відтінкова палітра визначається стилістикою інтер'єру. Так для кухонь у це-стилі, класиці притаманні природні кольори. дерев'яний, відтінки зеленого, молочний, беж. Шанувальники напрямків модерн і хай-тек віддадуть перевагу швидше чорно-білим комбінаціям, відтінкам металік. Білі, бежеві та сірі меблі від виробника гармонують зі скандинавським мінімалізмом. Уникнути непотрібного кітчу допоможе правильне поєднання відтінку меблів з квітами обробки (підлоги, стін).

Базові принципи:

  1. У кухонному гарнітурі не повинно бути більше двох кольорів. Додати фарби у сприйняття кухні можна за рахунок фартуха. Відійти від правила дозволяють акцентна фурнітура, вітражні або скляні вставки.

  2. Базовий колір меблів займає понад половину площі фасадів. Що стосується співвідношення кольорів усієї кухні, то тут діє правило 60:30:10. Де найбільший відсоток відводиться нейтральній основі стін, підлоги, стелі.

  3. Слідкуйте, щоб меблі не зливались із приміщенням. Виняток – маленькі кухні, де додаткові акценти лише ускладнюють простір. Кухні на замовлення у благородних насичених або яскравих кольорах ефектно контрастують на фоні спокійних стін. Альтернативне рішення – пастельні відтінки фасадів на тлі акцентної стіни.

  4. Слідкуйте за гармонійним поєднанням вибраних відтінків. Підібрати колір-партнер для візуально приємного поєднання гарнітура зі стінами та фартухом допоможе колірна схема.

  5. Уникайте тотальної монохромності. У цьому випадку навіть нетривіальні відтінки виглядатимуть нудно. Зробити акценти, що бракує, можуть картини, панно, посуд, контрастні за кольором полички.

  6. Відповісти однозначно на питання, який практичний колір кухні, неможливо. Універсальними можна назвати деревні відтінки, палітра зеленого, бежевий та білий. Ці кольори самодостатні, не вимагають партнерів. Це класика, з якою можна створювати довговічні композиції, не побоюючись, що інтер'єр виглядатиме старомодним.

Колірна гама малогабаритної кухні

Плануючи облаштування маленької кухні, за допомогою кольору можна досягти необхідних візуальних ефектів. Впевнений лідер – гарнітури у світлих відтінках. Чи можна використовувати контрастні та яскраві фасади? Так, але робити це варто, дотримуючись правил.

Які варіанти будуть доречними:

  • якщо потрібно «розчинити» меблі в інтер'єрі кімнати, як це часто потрібно в студіях, вибирайте відтінок, близький до кольору стін. Цей прийом підходить під час роботи з пастельною палітрою;

  • включити в інтер'єр маленької кімнати насичені кольори – синій, зелений, гірчичний – допоможуть двокольорові кухні. Акцентні фасади краще вибрати для столів та тумб, а світлі – для шафок;

  • свіжо та оригінально виглядають однотонні кухні, в яких колір нижньої частини шафок дублює відтінок стільниці.

Related articles
Пропонуємо переглянути